نحوه درمان آفت دهان نوزاد

به گزارش مجله کارنیکان، در این مقاله درباره آفت دهان نوزاد و روش های درمان آن و زمانی که این بیماری جدی می شود و باید به پزشک مراجعه شود، توضیح داده شده است.

نحوه درمان آفت دهان نوزاد
آفت دهان عبارت است از پیدایش یک یا تعدادی زخم های کوچک و دردناک در سطح داخلی لب ها، مخاط و سقف دهان و زیر زبان. این زخم ها معمولاً تک تک و جدا از هم است. زخم های آفت از ترشح خاکستری رنگ پوشیده است و کناره آن ها کاملاً مشخص و قرمز می باشد. پیدایش این زخم ها به صورت دوره ای است.

دلیل ایجاد آفت دهان چیست؟برای به وجود آمدن آفت دهان، عوامل مساعد کننده ای لازم است که عبارت است از حساسیت به نوعی از غذا (شکلات، گوجه فرنگی و غیره)، واکنش داروها، ترس، هیجانات، قاعدگی خانم ها و کاهش پروژستوژن، کمبود آهن و فریتین سرم، کمبود ویتامین B12 و اختلال در سیستم ایمنی سلولی.

آفت دهان نوزاد بیماری شایع است و بیشتر مادران به خاطر شکل آن، نگران سلامتی نوزاد خود می شوند. آفت دهان، شیر خوردن کودک را مختل می کند و باعث بی قراری نوزاد می شود. یکی از پزشکان متخصص نوزادان در باره آفت دهان بچه ها که بسکمک از والدین را نگران می کند بیان می کنند: این یک بیماری شایع است که در برخی از نوزادان دیده می شود.

آفت دهان از نوعی قارچ به نام کاندیدا آلبیکانس تشکیل می شود که رنگ آن سفید است و بر روی زبان و داخل دهان می زند. اگر به دقت به این آفت ها نگاه کنید مشاهده خواهید کرد که در پس زمینه رنگ سفید آفت، التهاب قرمز رنگی وجود دارد.

پس والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که آفت دهان نوزاد با دلمه های شیر در داخل دهان نوزاد تفاوت دارد. تفاوت در اینجا است که هنگامی که نوزاد شیر می خورد دلمه های شیر فقط بر روی زبان نوزاد می نشیند و در لا به لای پرز های زبان نوزاد، خطوط سفید رنگی مشاهده می شود.

این قارچ در دستگاه گوارش بزرگسالان و نوزادان وجود دارد و سیستم ایمنی بدن با کمک باکتری های مفید آن را کنترل می کند. اگر سیستم ایمنی بدن نوزاد به خوبی رشد نکرده باشد، این قارچ بیش از اندازه موجود در بدن رشد می کند و باعث ایجاد آفت دهان نوزاد می شود. عوامل دیگری که می تواند باعث رشد قارچ کاندیدا شود عبارت است از مصرف دارو های شیمیایی در اثر بروز بیماری.

بیشتر نوزادان زمانی که متولد می شوند، در بدو تولد به آفت دهان دچار می شوند. به همین دلیل نوزاد نمی تواند شیر بخورد. به همین دلیل این متخصص اطفال درباره علائم این بیماری نقل می کند:

بهتر است والدین عزیز در ماه های اول زندگی، مراقب رفتار های تغذیه ای نوزاد باشند، زیرا اگر نوزاد مسئله ای داشته باشد شیر را پس می زند و نمی تواند شیر را به راحتی فرو دهد. اگر این مورد را مشاهده نمودید بهتر است اقدامات لازم انجام گیرد. در صورتی که بی قراری و گریه نوزاد بیش از اندازه باشد و به راحتی شیر نمی خورد و شیر را بیرون می ریزد به دهان نوزاد نگاهی بیندازید.

چگونه آفت دهان نوزاد درمان می شود؟با رعایت نمودن نکات بهداشتی و عمومی به راحتی می توانید از بروز آفت دهان کودک جلوگیری کنید، چراکه پیشگیری بسیار راحت تر از درمان آن است. از طرفی عواملی که باعث تشدید آفت دهان کودک می شود می توان به آلوده بودن سینه مادر، آلوده بودن پستانک نوزاد، سر شیشه شیر نوزاد و قاشق غذا خوری او اشاره نمود. اما اگر روز به روز آفت دهان کودک بیشتر شود باعث کاهش وزن در نوزاد می شود. در این مواقع متخصصان نوزاد، برای کودک دارو های ضد قارچی نظیر نیستاتین تجویز می کنند.

یک پزشک متخصص نوزادان بیان می کند بهتر است که از بروز این بیماری جلوگیری کنید، زیرا پیشگیری بسیار راحت تر از درمان است و پیشنهاد می کند که در صورتی که با سینه خود به نوزاد شیر می دهید، از آلوده نبودن سینه خود نسبت به قارچ کاندیدا مطمئن شوید. اگر در نوک سینه، قرمزی و درد را مشاهده نمودید، احتمال این وجود دارد که قارچ آفت دهان، به سینه منتقل شده است و در صورتی که نوزاد دوباره از سینه مادر شیر بخورد، احتمال اینکه این قارچ به نوزاد منتقل شود بسیار زیاد است.

پس بهتر است که به پزشک متخصص مراجعه نمایید و پس از معاینه و تشخیص بیماری، پزشک برای شما و نوزاد شما داروی ضد قارچ تجویز کند. در صورتی که به نوزاد خود با شیشه شیر می دهید، پس از هر باری که نوزاد شیر می خورد، سر شیشه یا پستانک را به خوبی بشویید. یکی از مواردی که از رشد قارچ جلوگیری می کند، نگه داری شیر درون یخچال است.

چه زمانی باید برای درمان آفت دهان نوزاد به پزشک مراجعه کنیم؟وزن نگرفتن نوزادان: در صورتی که کودک در حال از دست دادن وزن است.

در صورتی که نوزاد تب و احساس بی حالی می کند.

مشاهده ضایعات پوستی در دیگر قسمت های بدن

اگر در ادرار یا مدفوع نوزاد خون مشاهده شود.

در صورتی که احتمال هر نوع عفونت دهانی نظیر تبخال دهان در بچه ها یا عفونت قارچی مثل برفک دهان نوزادان وجود دارد.

منبع: سایت ستاره

منبع: راسخون
انتشار: 18 آبان 1400 بروزرسانی: 18 آبان 1400 گردآورنده: karnikan.ir شناسه مطلب: 1944

به "نحوه درمان آفت دهان نوزاد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نحوه درمان آفت دهان نوزاد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید