از جیب مردم برای مردم
به گزارش مجله کارنیکان، استفاده از وسایل نقلیه عمومی به جای تردد با خودروی شهری در کلان شهرها، به ویژه پایتخت، توصیه ای است که در همه دوره های شهرداری و دولت های مختلف به مردم می گردد؛ اما نبود زیرساخت های لازم و کافی در این حوزه باعث شده این مهم در حد درخواست باقی بماند.
به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، استفاده از وسایل نقلیه عمومی به جای تردد با خودروی شهری در کلان شهرها، به ویژه پایتخت، توصیه ای است که در همه دوره های شهرداری و دولت های مختلف به مردم می گردد؛ اما نبود زیرساخت های لازم و کافی در این حوزه باعث شده این مهم در حد درخواست باقی بماند.
مسوولان شهری و کشوری به خوبی می دانند تعداد اتوبوس ها، مینی بوس ها، تاکسی ها و واگن های قطار جوابگوی جمعیت کشور نیست. در تهران، روزانه هزاران نفر در شهر تردد می نمایند؛ اما نه تنها باتوجه به تعداد این افراد اتوبوس و واگن مترو فراهم نشده، بلکه بعضی مسیرها هنوز فاقد خطوط اتوبوسرانی یا متروست. چند ماه پیش، آقای عیسی فرهادی، فرماندار تهران، گفت: شهر تهران احتیاجمند 9هزار دستگاه اتوبوس است. به گفته فرهادی، در شهر تهران حدود 6هزار دستگاه اتوبوس موجود است که 50درصدشان بسیاری قدیمی هستند و فرسوده محسوب می شوند و این در شرایطی است که تهران با کمبود 3هزار اتوبوس روبرو است. فرماندار تهران تأکید نموده بود، به منظور تأمین اعتبارات لازم برای این اقدامات باید کوشش کنیم و پیشنهاد داده بود بخشی از اعتبارات حاصل از فروش مجوز ورود به طرح ترافیک برای نوسازی ناوگان اتوبوسرانی صرف گردد. این موضوعی بود که هفته گذشته و همزمان با رونمایی 13 دستگاه اتوبوس در ناوگان حمل و نقل شهری تهران، آقای محسن پورسیدآقایی، معاون حمل ونقل ترافیک شهرداری تهران، هم به آن اشاره نمود.
همچنین، فرهادی یکی دیگر از منابع تأمین هزینه های خرید اتوبوس را بند قانونی تعهد دولت به شهرداری ها عنوان نموده و گفته بود: قرار است دولت از محل صرفه جویی در مصرف سوخت که از محل از رده خارج کردن یک دستگاه اتوبوس فرسوده و جایگزین کردنش با یک دستگاه اتوبوس گازسوز حاصل می گردد، 142هزار دلار به بخش خصوصی بدهد. این رقم در شورای اقتصاد تصویب شده و شرکت نفت متعهد است آن را پرداخت کند. حالا باید دید اکنون قیمت هر دستگاه اتوبوس حمل و نقل شهری چقدر است و آیا ایران توان فراوری خودروها و واگن های مورداحتیاج حمل و نقل عمومی را دارد یا شهرداری ها ناچارند به واردات روی آورند؟
هر اتوبوس سه میلیارد تومان
آقای پیمان سنندجی، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، درباره قیمت اتوبوس های خریده شده اخیر به خبرنگار صبح نو می گوید: در امسال، شهرداری برای خرید هر دستگاه اتوبوس دوکابین صفر، مبلغ سه میلیارد تومان هزینه نموده است. او با اشاره به اینکه در هفته گذشته 13 دستگاه اتوبوس خریده شده را شهردار تهران رونمایی کرد، تأکید می نماید: همه اتوبوس های خریده شده محصول کشور ایران هستند. همچنین، 117 دستگاه مینی بوس نیز خریده شده که 20 دستگاه آن از سه شنبه هفته گذشته وارد ناوگان حمل و نقل شهری شدند و تا آخر آبان بقیه آن ها نیز به مرورزمان وارد سیستم حمل و نقل خواهند شد. به گفته سنندجی، همه این مینی بوس ها هم محصول کشور خودمان هستند و هرکدام شان با قیمتی حدود 400 تا 500میلیون تومان خریده شده اند.
مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه امیدوار است مصوبه دولت به زودی اجرایی گردد. وی دراین باره به صبح نو مژده می دهد: درصورت اجرایی شدن این مصوبه، تا خاتمه سال 98 می توانیم حداقل 500 دستگاه اتوبوس نو وارد سیستم حمل و نقل عمومی کنیم. لازم به ذکر است نخستین منبع درآمدی برای خرید ناوگان حمل و نقل شهری، یارانه دولتی است. براساس مصوبه سال 86، قرار بود دولت اتوبوس را با یارانه 5، 82 درصد به اتوبوسرانی های کل کشور دهد و بهره بردار هم باید 5، 17 درصد قیمت اتوبوس را پرداخت می کرد. این رقم هم باید از صرفه جویی مصرف سوخت در کشور حاصل می شد؛ اما به نظر می رسد دولت در این حوزه از سال ها قبل به شهرداری ها بدهکار است.
برای چقدر اتوبوس پول داریم؟
دومین منبع درآمدی خرید اتوبوس و واگن حمل و نقل در تهران نیز قرار بود از درآمد حاصل از جریمه ورود به طرح ترافیک حاصل گردد. هفته گذشته، پورسیدآقایی، معاون حمل ونقل ترافیک شهرداری تهران، در نشست خبری خود با اهالی رسانه مطرح کرد درآمد شهرداری از اجرای طرح ترافیک در سال گذشته 296میلیارد تومان بوده است. همچنین، وی تأکید کرد: این درآمد صرف خرید کابین، اتوبوس و توسعه حمل ونقل ترافیک می گردد.
پس از این وعده پورسیدآقایی، 13 دستگاه اتوبوس دوکابینه رونمایی شد. حالا با احتساب رقم سه میلیارد تومانی عنوان شده سنندجی برای خرید هر اتوبوس، تا این لحظه 39میلیارد خرج خرید این 13 اتوبوس شده است و اگر متوسط قیمت هرکدام از117 دستگاه مینی بوس خریده شده را نیز 450میلیون تومان در نظر بگیریم، رقمی برابر 52میلیارد و 650میلیون تومان خواهد شد. بنابراین، قیمت کل اتوبوس ها و مینی بوس های خریده شده تا این لحظه، حدود 92میلیارد تومان شده است؛ یعنی تنها با اعتبار حاصل از اجرای طرح ترافیک پارسال می توان 78 اتوبوس یا حداقل 460 مینی بوس دیگر خرید.
با توجه به اینکه تمامی این اتوبوس ها و مینی بوس ها فراوری ملی هستند، آغاز چرخه سفارش دهی و فراوری این محصولات می تواند چرخه مالی صنعت خودرو سازی را فعال تر و جوانان بیشتری را مشغول به کار کند و درضمن، بخشی از کسری وسایل نقلیه عمومی در تهران رفع خواهد شد.
حال اگر دولت نیز به تعهدات خود عمل و مصوبه سال 86 را اجرایی کند، ورود این تعداد اتوبوس شهری به تهران چندبرابر می گردد و شاید دیگر دغدغه ورود اتوبوس دست دوم به کشور هم رفع گردد. متأسفانه سال گذشته، سنندجی عنوان نموده بود برای رفع مشکل کمبود اتوبوس می توانیم بخشی از احتیاج پایتخت را با خرید خودروهای کهنه جبران کنیم. در سال های 68 و 69 نیز تعدادی اتوبوس دست دوم وارد کشور شده است.به گفته مدیرعامل شرکت واحد، اگر بتوانیم اتوبوس های نو را جایگزین ناوگان فرسوده کنیم که اتفاق بسیار خوبی است؛ اما در شرایطی که امکان این امر فراهم نیست، اتوبوس های دست دوم با شرایط سنی خاص، گازسوز یا هیبریدی مشکل اتوبوسرانی را تا حدودی رفع می نمایند. شایان ذکر است این اظهارنظر با نقدها و اظهارات بسیاری روبرو شد. حالا باید دید مدیریت شهری تهران و دولت در ماه های آینده چقدر به تعهدات خود مبنی بر بهبود و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی عمل می نمایند.
منبع : صبح نو
بازگشت به صفحه رسانه ها
منبع: خبرگزاری تسنیم