آسیای مرکزی به روایت آمار؛ 2019 برای کدام کشور سال بهتری بود

به گزارش مجله کارنیکان، اینکه در سال 2019 کدام کشورهای آسیای مرکزی ثروتمندتر شدند باید گفت این افزایش ثروت به انحاء مختلف در این کشورها اجرا شده اما بیش از همه، ازبکستان به ثروت دست یافته است.

آسیای مرکزی به روایت آمار؛ 2019 برای کدام کشور سال بهتری بود

با همراهی تور مسقط از نگین خاورمیانه مسقط و صلاله دیدن کنید و با زیبایی های خاورمیانه و فرهنگ شیخ نشین ها آشنا شوید .

به گزارش خبرنگار دفاتر منطقه ای خبرنگاران، آسیای مرکزی یا آسیای میانه سرزمین پهناوری در قارهٔ آسیا است که هیچ مرزی با آب های آزاد دنیا ندارد. اگر چه مرزهای دقیقی برای این سرزمین تعریف نشده اما معمولاً آن را دربرگیرنده کشورهای امروزی، ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان می دانند.

اغلب سرزمین های دیگری چون افغانستان ، شمال شرق ایران، مغولستان، کشمیر، شمال و غرب پاکستان، و گاه سین کیانگ (ترکستان شرقی قدیم) در غرب چین و جنوب سیبری در روسیه نیز شامل آسیای مرکزی می شوند.

این منطقه از شمال به روسیه، از جنوب به ایران و افغانستان، از شرق به چین و از غرب به دریای خزر متصل است.

در این گزارش، دیمیتری ورخاتوراف، کارشناس مسائل سیاسی نگاهی به اوضاع مالی کشورهای این منطقه در سال 2019 انداخته و شرایط آنها به تفکیک هر کشور نشان داده است.

معمولا با توجه به رشد فراوری ناخالص داخلی؛ می توان در خصوص رشد مالی قضاوت کرد با این حال، در اواخر سال 2019 چنین آماری وجود ندارد و آمار به سرعت جمع آوری و پردازش نمی گردد.

بنابراین، داده های جامع سال گذشته اغلب در ماه های مارس-آوریل سال آینده منتشر می گردد. اما می توان یک نتیجه گیری جزئی را انجام داد.

ازبکستان

فراوری ناخالص داخلی (9 ماه سال 2019) - 361.8 تریلیون صوم/ 38 میلیارد دلار

متوسط ماهیانه - 40.2 تریلیون صوم

برآورد سالیانه (پیش بینی) - 482.4 تریلیون صوم/ 50.69 میلیارد دلار

تاجیکستان

فراوری ناخالص داخلی (8 ماه سال 2019) - 44.8 میلیارد سامانی/ 4.7 میلیارد دلار

متوسط ماهیانه - 5.6 میلیارد سامانی

برآورد سالیانه - 67.2 میلیارد سامانی/6.9 میلیارد دلار

قرقیزستان

فراوری ناخالص داخلی (8 ماه سال 2019) - 334.6 میلیارد صوم؛

متوسط ماهیانه - 41.8 میلیارد صوم؛

برآورد سالیانه - 501.9 میلیارد صوم / 72.18 میلیارد دلار.

علی رغم اینکه سازمان های آماری در خصوص افزایش فراوری ناخالص داخلی گزارش داده اند (کمیته دولتی آمار ازبکستان اعلام نمود که فراوری ناخالص داخلی کشور در ماه های ژانویه-سپتامبر سال 2019 در مقایسه با سال 2018 به میزان 5.7% افزایش یافته است)، شهروندان افزایش درآمد را احساس نمی نمایند.

این موضوع با این واقعیت در ارتباط است که شاخص فراوری ناخالص داخلی بیشتر از شاخص های ثروت ملی، پویایی تجارت و جابجایی قیمت ها را منعکس می نماید.

علاوه بر این، تورم که ممکن است فراوری ناخالص داخلی را چند درصد افزایش دهد، نقش اساسی را ایفا می نماید.

بنابراین، باید یک شاخص دیگر را برای ارزیابی اینکه آیا سه کشور آسیای مرکزی در سال 2019 ثروتمندتر شده اند انتخاب کرد. این شاخص به طور مستقیم با ثروت ملی در ارتباط است.

رونق بخش مسکن

ساخت مسکن می تواند شاخص مورد نظر باشد. از یک سو، این حوزه با بسیاری از حوزه های دیگر اقتصاد در ارتباط است و به محض پیشرفت آن، می توان در خصوص شرایط صنعت قضاوت کرد.

آسیای مرکزی در عمل سرمایه گذاری های خارجی مستقیم کمی در حوزه ساخت مسکن دارد و از بودجه ملی خود استفاده می نماید.

از سوی دیگر، خانه های مسکونی مدتهای مدید مورد استفاده قرار خواهند گرفت و پایه و اساس سطح زندگی مردم کشور خواهند بود. به عبارت دیگر، ساخت مسکن به معنای ذخیره ثروت ملی است.

ازبکستان

9 ماه سال 2019 - 6.6 میلیارد متر مربع

متوسط ماهیانه - 1.1 میلیون متر مربع

رشد سالیانه - 13.2 میلیون متر مربع / 0.39 متر مربع در ازای هر نفر

تاجیکستان

5 ماه سال 2019 - 293 هزار متر مربع؛

متوسط ماهیانه - 58.6 هزار متر مربع؛

رشد سالیانه - 703.2 هزارمتر مربع/ 0.076 متر مربع در ازای هر نفر

قرقیزستان

10 ماه سال 2019 - 795 هزار متر مربع

متوسط ماهیانه - 79.5 هزار متر مربع

رشد سالیانه - 954 هزار متر مربع/ 0.14 متر مربع در ازای هر نفر

در خصوص ازبکستان می توان گفت اگر 13.2 میلیون متر مربع مسکن در انتها سال 2019 ساخته گردد، از سطح سال 2018 (بیش از 12 میلیون متر مربع) فراتر می رود.

در شرایط افزایش قیمت مصالح ساختمانی و حامل های انرژی، این نتایج نشان می دهد که اقتصاد ازبکستان علی رغم شرایط منفی مختلف، به سرعت در حال توسعه است.

ممکن است در سال آینده، ساخت مسکن در ازبکستان به دلیل راه اندازی کارخانه متالوروژی جدید و همچنین به لطف ساخت و ساز و راه اندازی دیگر کارخانه های سیمان بزرگ افزایش یابد. سیاست کاهش قیمت تمام شده ساخت مسکن که توسط دولت ازبکستان اجرا می گردد نیز سهم قابل توجهی دارد.

گفتنی است که در قرقیزستان و تاجیکستان که از لحاظ فراوری ناخالص داخلی با یکدیگر تطابق دارند، شرایط بسیار متفاوتی در حوزه ساخت مسکن وجود دارد. سهم زمین برای ساخت مسکن در قرقیزستان برای هر نفر دو برابر بیشتر از تاجیکستان است.

ساخت مسکن در تاجیکستان در اوایل سال 2019 در مقایسه با اوایل سال 2018 به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

این امر با این واقعیت در ارتباط است که دولت تاجیکستان سعی دارد حداکثر بودجه و منابع سرمایه گذاری خود را برای تکمیل نیروگاه برق آبی راغون هزینه کند. به همین دلیل، حوزه ساخت مسکن سرمایه گذاری دریافت نمی نماید . بنابراین، بنیاد مسکن بودجه کمی در اختیار دارد.

راغون اهمیت زیادی برای اقتصاد تاجیکستان داشته و نوعی ذخیره ثروت ملی به شمار می رود. با این حال، شهروندان تاجیکستان تاثیر آن را به زودی احساس نمی نمایند.

اما در پاسخ به سوال مربوط به ثروتمندتر شدن این سه کشور آسیای مرکزی در سال 2019 ، باید گفت که این افزایش ثروت به میزان های مختلف در این کشورها اجرا شده است. بیشتر از همه، ازبکستان به ثروت دست یافته است.

منبع: اسپوتنیک

ح

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 17 بهمن 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: karnikan.ir شناسه مطلب: 552

به "آسیای مرکزی به روایت آمار؛ 2019 برای کدام کشور سال بهتری بود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آسیای مرکزی به روایت آمار؛ 2019 برای کدام کشور سال بهتری بود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید