بهینه سازی مصرف خانه به خانه؛ از پیشنهاد و تصویب تا اجرا
به گزارش مجله کارنیکان، خبرنگاران/یزد طرح بهینه سازی مصرف خانه به خانه به اسم یکی از راهکارهای مهم مدیریت مصرف بخش خانگی منجر به کاهش 20 درصدی مصرف برق کولرهای آبی در میانگین مدت روشن بودن و کاهش 30 درصدی مصرف آب این کولرها در یزد شده است.
هر ساله با نزدیک شدن به ایام گرم سال، تامین پیک بار کشور از چالش های اساسی وزارت نیرو است و عمده مصرف ساعات پیک در بخش مصارف سرمایشی خانگی رقم می خورد.
مدیریت و بهینه سازی مصرف، همزمان با توسعه نیروگاه ها به اسم یکی از راهکارهای اساسی برای مدیریت عرضه و تقاضای انرژی برق در کشور به تعداد می رود. از طرفی هزینه اجرای طرح های مدیریت مصرف تنها حدود 20 درصد هزینه سرمایه گذاری برای ساخت یک نیروگاه نو بوده و سازگاری با محیط زیست، انطباق با اصول بهداشتی و رفاهی، کاهش مصرف سوخت های فسیلی و احتیاج به ایجاد تاسیسات نو انتقال و توزیع برق هم بعضی از مزایای اجرای طرح های مدیریت مصرف است.
به همین دلیل طرح بهینه سازی مصرف خانه به خانه به اسم یکی از راهکارهای مهم مدیریت مصرف بخش خانگی به وسیله شرکت برق منطقه ای یزد و با همکاری شرکت توزیع نیروی برق استان اجرایی شد.
طرح بهینه سازی مصرف خانه به خانه
احمد کردستانی معاون برنامه ریزی و تحقیقات شرکت برق منطقه ای یزد با اشاره به ابلاغ طرح ویژه ملی بهینه سازی مصرف برق خانه به خانه از سوی شرکت توانیر به شرکت برق منطقه ای یزد، خاطر نشان کرد: پس از تشکیل کارگروه طرح خانه به خانه، فعالیت های این طرح به دو بخش آموزش مجازی و فرهنگ سازی و بخش مراجعه حضوری تقسیم شد.
وی در تشریح اقدامات صورت گرفته در بخش فرهنگسازی و آموزش مجازی در مورد این طرح اظهار کرد: برگزاری دوره آموزش راهکارهای بهینه سازی مصرف برق برای کارکنان دستگاه های اجرایی استان، برگزاری دوره آموزشی راهکارهای بهینه سازی مصرف برق برای فرهنگیان استان، برگزاری دوره آموزشی راهکارهای بهینه سازی مصرف برق برای عموم شهروندان و برگزاری یک دوره آموزشی مجازی برای مشترکین برق خانگی، از سطوح اصلی بخش فرهنگ سازی طرح بهینه سازی مصرف خانه به خانه هستند.
مراجعه به هزار مشترک برق خانگی
حسین زارعی مجری طرح بهینه سازی مصرف خانه به خانه هم در تشریح مراحل اجرای طرح خانه به خانه به صورت حضوری اظهار داشت: در مرحله اول اجرای این طرح، یک هزار مشترک برق خانگی شهر یزد انتخاب شدند و پس از هماهنگی و مراجعه حضوری به درب منازل، آموزش راهکارهای اصلی کاهش مصرف انرژی و توزیع بروشورهای آموزشی به مشترکین، مشاوره آموزشی در مورد دمای آسایش و اجرای اقدامات لازم برای افزایش راندمان کولرهای آبی این مشترکین، با همکاری پیمانکار مربوطه اجرا شد.
وی اضافه کرد: طی این مراجعات، شستشوی کولر، تنظیم شناور و موتور کولر، روغنکاری یاتاقان ها، تعویض پوشال، نصب سایه بان و توزیع بروشور مدیریت مصرف در منزل یک هزار مشترک خانگی در دو محله حسن آباد و پردیسان انجام شد.
زارعی بعلاوه با اشاره به اجرای کامل بخش مراجعه حضوری طرح خانه به خانه با وجود شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا، فعالیت محدود شرکت های بخش خصوصی در بهینه سازی اصولی مصرف برق، فقدان آموزش های تخصصی و تربیت نیروی فنی متخصص برای سرویس مناسب و کامل کولرهای آبی، تفاوت در کیفیت و قیمت قطعات مصرفی کولرهای آبی، استفاده از کولرهای آبی فرسوده با راندمان پایین و کانال کشی و نصب غیراستاندارد کولرهای آبی به وسیله بعضی از مشترکین را از جمله مواردی دانست که می بایست در برنامه ریزی های آینده و برای اجرا در سطح کشوری مورد توجه قرار بگیرند.
مقدار اثربخشی طرح خانه به خانه
ابراهیم اولیاء کارشناس طرح خانه به خانه در شرکت برق منطقه ای یزد هم با اشاره به مقایسه صورت گرفته در مورد مقدار اثربخشی طرح مذکور در کاهش مصرف انرژی خانوار گفت: برای آنالیز دقیق تر نقش نصب سایه بان و سرویس کولر در کاهش مصرف برق و افزایش آسایش حرارتی برای ساکنین، پس از مقدار گیری دما و مقدار برق مصرفی کولرهای آبی در تابستان تعیین شد که پس از اجرای فعالیت های طرح خانه به خانه، به طور میانگین دمای داخل اتاق 3 درجه، دمای سطح کولر 5 درجه و دمای کانال کولر 8 درجه کاهش خواهد یافت.
وی توضیح داد: با اجرای این اقدامات ساده بر روی سیستم سرمایشی منازل ضمن کاهش دمای داخل ساختمان، رفاه خانوار هم افزایش یافته و از احتیاج به خرید دستگاه های نو سرمایشی پیشگیری خواهد شد. در زمینه صرفه جویی در منابع هم کاهش 20 درصدی مصرف برق کولرهای آّبی در میانگین مدت روشن بودن و کاهش 30 درصدی مصرف آب این کولرها از دیگر نتایج اجرای طرح بهینه سازی مصرف خانه به خانه است.
اجرای گسترده طرح خانه به خانه
ابوالفضل اسدی مدیر عامل شرکت برق منطقه ای یزد با اشاره به استقبال و رضایت بالای مشترکین خانگی در شهر یزد و بعلاوه تقاضای نهادهایی چون شوراهای اسلامی سایر شهرستان های استان در کنار بیمارستان ها، مراکز درمانی و مدارس برای ثبت نام در این طرح اظهار داشت: این افزایش تقاضا بیانگر افزایش آگاهی عمومی از نقش استفاده از دسنگاه های سرمایشی با راندمان بالاتر در مصرف بهینه آب و برق و بعلاوه احتیاج به ظرفیت سازی برای افزایش نیروی انسانی متخصص در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان های مسکونی و اداری می باشد.
به گزارش خبرنگاران و به نقل از روابط عمومی برق منطقه ای یزد، این مسئول در سرانجام توضیح داد: همکاری با متخصصین سایر رشته ها برای شناسایی الگوهای مصرف در اقشار مختلف جامعه، مقایسه و تحلیل داده های مقدار مصرف آب و برق مشترکین قبل و بعد از اجرای طرح، رضایت سنجی و دریافت پیشنهادهای مشترکین درباره نحوه اجرای بهتر طرح، عرضه دائمی مجموعه تجهیزات استاندارد کاهنده مصرف آب و برق ساختمان به عموم شهروندان با قیمت مصوب و آموزش نکات کاربردی برای کاهش مصرف برق به مشترکین، از جمله برنامه های آینده مشترک شرکت برق منطقه ای یزد و شرکت توزیع نیروی برق استان در راستای بهینه سازی مصرف برق در سطح استان خواهد بود.
منبع: خبرگزاری ایسنا