این قندها سم زدایی کبد را مختل می کند
به گزارش مجله کارنیکان، گروه خبرنگاران زندگی - این جایگزین های شیرین - که به عنوان شیرین کننده های غیر مغذی نیز شناخته می شوند- می توانند تأثیر منفی بر داروهای متابولیزه کننده مانند داروهای فشار خون و داروهای ضد افسردگی داشته باشند.
این تحقیقات نشان داد که این شیرین کننده های قندی به عنوان افزودنی در برخی داروها و غذاها استفاده می شود تا طعمی شیرین و بدون کالری به آنها بدهد. لورا دانر، دانشجوی دکترا در این کالج در بیانیه ای در رابطه با این مطالعه نو گفت: با توجه به اینکه تخمین زده می شود افراد زیادی به طور منظم شیرین کننده های غیرمغذی مصرف می کنند، مهم است که چگونگی تاثیر این شیرین کننده ها را بر بدن بدانیم.
وی توضیح داد: در واقع، بسکمک از مردم متوجه نیستند که این شیرین کننده ها در انواع ماست های کم چرب یا بدون قند و خوراکی های میان وعده و حتی در محصولات غیرغذایی مانند داروهای مایع و برخی لوازم آرایشی یافت می شوند.
شیرین کننده های مصنوعی بسیار شیرین تر از شکر معمولی هستند و در نتیجه به میزان کمتری از این جایگزین ها نیاز است تا همان اندازه شیرینی را به غذاها بدهند. خوراکی های فرآوری شده معمولی که حاوی زیرشاخه های شکر هستند عبارتند از Splenda، نوشابه های رژیمی و خوراکی های خوشمزه با برچسب بدون قند.
محققان در این مطالعه به بررسی موادی مانند شیرین کننده های غیر مغذی اسسولفام پتاسیم و سوکرالوز پرداختند تا چگونگی تجزیه سلول های کبد را تعیین کند. محققان متوجه شدند که اسسولفام پتاسیم و سوکرالوز فرآیند پروتئین در بدن به نام P-glycoprotein (PGP) را مختل می کنند.
PGP سموم را از سلول ها خارج می کند و به انتقال داروها، مواد خارجی و متابولیت های دارو از بدن کمک می کند. این مطالعه همچنین نشان داد که این شیرین کننده های مصنوعی موجب احیای فعالیت در بدن می شوند و خود را به پروتیین PGP می چسبانند.
این موضوع می تواند در کار حمل و نقل داروها در سراسر بدن اختلال ایجاد کند و می تواند چند دارو را در سلول ها گیر اندازد ه در نهایت به سمیت کبد منجر می شود.محققان مشاهده کردند که این شیرین کننده ها بر فعالیت پروتیین PGP در سلول های کبد در غلظت های مورد انتظار از طریق مصرف غذاها و نوشیدنی های رایج تأثیر می گذارند.
آنها خاطرنشان کردند که بر اساس دانش آنها، این محققان اولین گروهی هستند که از این مکانیسم مولکولی که در آن شیرین کننده های غیر مغذی ، سم زدایی در کبد را تحت تاثیر قرار می دهند، رمز گشایی کرده اند.
برای افرادی که از داروهای فشار خون، داروهای ضد افسردگی و آنتی بیوتیک ها استفاده می کنند، این داروها به پروتیین PGP به عنوان یک انتقال دهنده اولیه سم زدایی متکی هستند.
دانر در تحقیق خود گفت: اگر مطالعات آینده تأیید کند که شیرین کننده های غیرمغذی فرآیند سم زدایی بدن را مختل می کنند، بررسی تداخلات بالقوه و تعیین سطوح ایمن مصرف این شیرین کننده ها برای گروه های در معرض خطر ضروری است.
وی ادامه داد: همچنین درج مقادیر شیرین کننده های غیر مغذی موجود در خوراکی های آماده در برچسب مواد غذایی ضروری است تا مردم بتوانند اندازه مصرف آنها را بهتر پیگیری کنند.
منبع: ایرنا زندگی