جنگل های هیرکانی کجا قرار گرفته اند؟

به گزارش مجله کارنیکان، درست است که دایناسورها را فقط در فیلم ها دیده ایم، اما با چند ساعت رانندگی می توانیم در جنگل هایی باشیم که هم سن دایناسورها هستند. در جنوب دریای خزر از مازندران تا گیلان، گرگان و ارسباران، جنگل های هیرکانی قرار گرفته اند، جنگل های که ارزش زیادی دارند و به ثبت جهانی هم رسیده اند.

جنگل های هیرکانی کجا قرار گرفته اند؟

جنگل های هیرکانی کجاست؟

از منطقه هیرکان در جمهوری آذربایجان تا نزدیک آستارا جنگل های کهنسال و تماشایی ای وجود دارند که هوای معتدل این منطقه حسابی به آنها ساخته. این جنگل های 40 میلیون ساله، برای خودشان پارک ژوراسیکی است.

مساحت این جنگل ها 55 هزار کیلومتر مربع است که دو میلیون هکتار آن در ایران و 20 هزار هکتار در آذربایجان قرار گرفته. ارتفاع آن از سطح دریا آغاز می گردد و به 2800 متر می رسد. حدود نیمی از این جنگل ها از بین رفته و الان فقط از 3/10 درصد آن حفاظت می گردد.

53 درصد جنگل ها در مازندران، 26 درصد در گیلان و 21 درصد در گلستان قرار دارند. در جاهایی مثل پارک ملی گلستان، جنگل الیمستان هراز، جنگل افراتخته، جنگل ابر شاهرود، جنگل های ارسباران، پارک جنگلی بی بی یانلو و پارک جنگلی ناهارخوران گرگان می توانید به جنگل های هیرکانی دسترسی داشته باشید. بعلاوه بولا، جنگل واز، حوزه کجور نوشهر، پلنگ دره، چهارباغ چالوس، جنگل خشک داران، گشت رودخان، سیاه رودبار گیلان و منطقه حفاظت شده لیسار جزو این جنگل های کهنسال هستند.

چرا جنگل های هیرکانی مهم اند؟

حتما قبلا هم جنگل رفته اید، ولی چند تایشان از دوره سوم زمین شناسی به جا مانده بودند؟ جنگل های هیرکانی که مثل یک روبان سبز، پایین آبی خزر قرار گرفته، از ارزشمندترین جنگل های جهانست. گذشته از تاثیری که در ایجاد هوای پاک و ذخیره آب دارند، خانه موجودات زنده بسیاری هستند و از سرازیر شدن سیل جلوگیری می نمایند.

کافی ست چند ساعتی دل به جنگل بزنید تا خستگی ساعت ها ترافیک و روزها کار را فراموش کنید. البته مراقب گردن تان باشید؛ قد درختان خیلی بلند است و برای تماشا آسمان باید مدام سرتان را بالا بگیرید.

حیوانات

این جنگل ها سال هاست در آب و هوای معتدل جنوب خزر دوام آورده اند و پناهگاه حیوانات زیادی بوده اند. 296 گونه پرنده در گوشه و کنار درختان آن زندگی می نمایند؛ مثل عقاب، جغد، اردک خاکستری، شاهین، کرکس، قرقی، دارکوب، سار و اردک نوک پهن که پاییزها به این جا می آید. قرقاول خزری یکی دیگر از این پرنده هاست که گونه ای درحال انقراض به شمار میرود. سالها قبل، 98 گونه پستاندار در این جا زندگی می کردند که برخی از آنها در حال انقراض اند و برخی گونه های دیگر همچنان زنده مانده اند.

در بیشتر جاها نسل مرال، کل، بز و شوکا منقرض شده. خرس قهوه ای که بینایی ضعیف ولی بویایی و شنوایی عالی دارد، روباه سر دم سیاه که فقط در جنگل های هیرکانی پیدا می گردد. پلنگ، گرگ، گراز، شغال، سمور، خارپشت، خرگوش، گورکن، موش جنگلی، گربه وحشی و گورکن همه از صاحب خانه های جنگل به شمار می فرایند. اسبچه خزر را هم بگوییم که در جنگل های آمل کشف شده و همان جا هم زندگی می نماید.

پوشش گیاهی

در جنگل هیرکانی 150 گونه درخت و بوته وجود دارد. آنها در دسته جنگل های سبز تابستانی یا پهن برگ خزان نماینده قرار می گیرند. نوع درختان هم در منطقه کم ارتفاع، با درخت های دامنه ها و نواحی خیلی بلند با هم فرق دارد. راش، بلوط، افرا، نارون، توسکا، زبان گنجشک، ممرز، بارانک، سرخدار، نمدار، انجیلی، لرگ، لیلکی، خرمندی، انجیر و شمشاد بیشتر از بقیه هستند.

درختچه های زیادی در این ناحیه پیدا می کنید، مثل زغال اخته، انار، ازگیل، زالزالک، کوله خاس، آلوچه وحشی، سیب وحشی و خاس. گونه های بومی که برگ های سوزنی دارند، درختان سرخدار، زربین و سرونوش در جهان کم نظیرند.

ثبت جهانی

قدمت این جنگل ها و کم نظیر بودن بافت گیاهی و نوع درختان آن باعث شد، درخواست ثبت جهانی آنها در یونسکو مطرح گردد. البته در ابتدا جمهوری آذربایجان این درخواست را گفت. اما از آن جا که بیشتر بخش جنگل ها در ایران قرار گرفته، ایران پیشنهاد درخواست مشترک با آذربایجان را داد و این درخواست در یونسکو مطرح شد و به ثبت رسید. حالا که این جنگل ها به ثبت جهانی رسیده، دوستداران محیط زیست امیدوارند از آنها حفاظت بیشتری بگردد. و برای ساخت اتوبان یا به دلایل دیگر، درختان تنومند و کهنسال را قطع ننمایند.

کجا اقامت کنیم؟

برای تماشا جنگل های هیرکانی شهرهای مختلفی را می توانید انتخاب کنید. محدوده آنها از مازندران آغاز می گردد، به گیلان می رسد و تا گرگان و تبریز هم می رود. ما چند شهر را به شما پیشنهاد می کنیم. قیمت رزرو هتل های چالوس از 102 تا 560 هزار تومان است. برای اقامت در مقرون به صرفه ترین هتل های نوشهر 90 هزار تومان می پردازید. قیمت هتل های آمل هم از 145 هزار تومان آغاز می گردد.

اگر بخواهید به جنگل ابر سر بزنید، هتل های شاهرود را درنظر داشته باشید. قیمت آنها از 71 تا 344 هزار تومان است. آخرین پیشنهاد ما هتل های گرگان است که برای هر شب ماندن در آنها از 109 هزار باید بدهید.

منبع: اسنپ تریپ
انتشار: 3 بهمن 1400 بروزرسانی: 3 بهمن 1400 گردآورنده: karnikan.ir شناسه مطلب: 2024

به "جنگل های هیرکانی کجا قرار گرفته اند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جنگل های هیرکانی کجا قرار گرفته اند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید